Ajankohtaista

Kuinka kauan koronavirus säilyy iholla aktiivisena?

Uusien tutkimustulosten valossa vaikuttaa siltä, että koronavirus voi säilyä iholla tartuttavana luultua pidempään. Tämä on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi muiden influenssavirusten suhteen.

Japanin Kyoto Prefectural University of Medicine julkaisi lokakuun alkupuolella tutkimuksen tulokset, jossa testattiin, kuinka kauan SARS-CoV-2-virus eli koronavirus säilyy tartuttavana ihmisen iholla.

Koronaviruksen korkeiden riskitekijöiden vuoksi virusta ei kuitenkaan voitu laittaa suoraan ihmisten iholle. Tutkimuksessa japanilaiset tutkijat käyttivät apunaan ruumiinavauksessa saatuja ihonäytteitä, jotka oli saatu noin vuorokausi henkilön kuoleman jälkeen. Tutkijat kertovat, että ihmisen iho säilyttää osittain toiminnallisuuksiaan vielä kuoleman jälkeenkin, joten näytteet olivat sopivia tutkittavaan tarkoitukseen.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että SARS-CoV-2-virus selviää ihmisen iholla keskimäärin 9,04 tuntia, kun puolestaan influenssa A -virus selviää ihmisen iholla keskimäärin 1,82 tuntia. Samaisessa tutkimuksessa kerrottiin myös, että SARS-CoV-2-virusta sisältävä lima, jota erittyy esimerkiksi aivastaessa tai yskiessä, pitää viruksen tartuttavana huomattavasti pidempään, keskimäärin jopa 11,09 tuntia.

Tutkimuksen tulokset korostavat käsihygienian tärkeyttä

Tutkimuksen johtopäätöksissä kerrotaan, että käsienpesu sekä käsidesin käyttö ovat erittäin tehokkaita poistamaan viruksen tartuttavuuden. Tutkijat kertovat, että kun kädet huuhdellaan 80 %:n etanolihuuhteella, viruksen tartuttavuus lakkaa 15 sekunnin kuluessa.

Raportissa kerrottiin myös edellisistä SARS-CoV-2 tutkimuksista, joissa tutkittiin viruksen säilyvyyttä aktiivisena muilla pinnoilla (esimerkiksi ruostumaton teräs ja muovi). Tutkijoiden mukaan näiden tutkimusten summa voi vaikuttaa aiempaa luultua enemmän koronaviruksen leviämiseen. Kun koronavirusta kantava henkilö koskee pintaa, joka säilyttää viruksen tartuttavuuden pitkään, voi tällä hetkellisellä kosketuksella olla pitkälle kantavat seuraukset. Tämä on haaste monille yrityksille, koska ihmisillä on tapana kosketella tuotteita kaupoissa vieraillessaan.

Nyt koronaviruksen taas kiihtyessä on siis erittäin tärkeää pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Käsihygieniasta huolehtiminen ei ole pelkästään tehokas vaan myös todella yksinkertainen ja nopea tapa pitää virukset loitolla ja näin ollen huolehtia omasta sekä muiden ihmisten turvallisuudesta.

Kuten tutkimuksen tuloksissa todettiin, kädet tarvitsee vain puhdistaa kunnon käsidesillä. Vastaavasti 20 sekunnin käsienpesu on yhtä lailla tehokas tapa pitää viruksen tartuttavuus kurissa.

Aiheesta uutisoi mm. Yle ja Live Science.

Meillä Winwipesilla on saatavilla monenlaisia käsihygieniatuotteita aina käsideseistä ja käsidesiannostelijoista käteviin desinfiointipyyhkeisiin. Ota rohkeasti yhteyttä, niin mietitään yhdessä sinulle ja sinun yrityksellesi paras ratkaisu. Voit olla meihin yhteydessä joko soittamalla, sähköpostin välityksellä tai yhteydenottolomakkeen avulla. Tarkemmat yhteystiedot löydät Ota yhteyttä -sivulta.

Tilaa myös uutiskirjeemme.

Uutiskirjeen vastaanottajana saat kiinnostavaa tietoa Winwipes Oy:n toiminnasta, tarjouksista sekä ennakkotietoa uusista tuotteistamme. Tilaa uutiskirje nyt!